Joomla Template by Create Website

Cherbourg

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Donderdag 21 augustus

Op dinsdag 19 aug zijn we vroeg uit Fécamp vertrokken. Er was een mooie rustige zonnige dag met gunstige wind voorspeld, waar wij ons erg op verheugd hadden. We hadden gepland om naar Cherbourg te zeilen. Dat pakte toch anders uit. De belevenis was vooral die van 'wij ploeteren ons door het Kanaal en bevechten elke mijl op wind en stroom'.

  
 
...en weer een
Een bui

Buien, veel wind, regen, niet bezeild. Eindeloos in de Seine Baai rondgehangen en gekruist. Om 10 uur 's avonds aangekomen in St Vaast-la-Hougue, op een heerlijke ankerplaats. Daar waren we al eens eerder. Het weer was inmiddels heel rustig geworden. Het ankeren zelf geeft ons altijd een heerlijk vrij gevoel wat veel vergoedt. Het ontwaken op zo'n plek is ook altijd heel bijzonder. Niemand om je heen, je licht je anker en bent weg. Op woensdag wel het beloofde mooie weer, maar niet bezeild naar Cherbourg. Dus de laatste uurtjes motorsailen tegen de stroom in. In Port Chantereyne waren we al een paar keer met Madeleine en Fandango

Cherbourg

Omdat ons ankerlicht kapot blijkt te zijn moet dat vervangen worden, wat hier heel goed kan. Vandaag is Huib de mast in geweest om één en ander te inspecteren, een zwakke plek in de grootzeilval te verwijderen. Morgen wordt het nieuwe licht gemonteerd. Verder is Huib ook in het water onder de boot geweest omdat er een plastic zak in de schroef gedraaid zat. Leve de milieuvervuiling.

Huib: Net alsof ik hier alle klussen doe... We werken ons allebei 3 slagen in de rondte om de boel een beetje in conditie te houden. 

 

  
 
Nieuwe zakken
Of te timmeren
Altijd wat te naaien

Fécamp

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Maandag 18 augustus

Al een paar dagen liggen we verwaaid in Fécamp. Op vrijdag 15 aug zijn we 's ochtends vroeg uit Dieppe vertrokken, op weg naar Cherbourg. Maar de wind en de stroom dachten daar anders over en bliezen ons in no time naar Fécamp, waar we om 10 uur 's ochtends aankwamen. De zee is nog steeds ruw van alle wind, dus het zeilen is vrij zwaar. Fécamp is een leuk plaatsje, ingeklemd tussen imposante krijtrotsen.

 
 
Lezen op het strand
Havenhoofd Fécamp

Zaterdag was een mooie zonnige dag voor wassen en klussen. Al vanaf het begin van de reis verscheen er dagelijks water in de stuurboord bilge (ruimte onder de vloer). Het bleek zoet water te zijn, dus geen lekkage in de romp gelukkig. Ook als het niet regende liep er water in, dus dat moest uit de waterleiding komen. Dagelijks heb ik tweemaal de zaak drooggemaakt en met mijn neus en de zaklamp in de bilge gehangen om een lek op te sporen. Uiteindelijk zag ik zaterdag een waterspoor verschijnen! In de bilge liggen alle leidingen van electriciteit, diesel, water, radio etc, netjes met tie wraps in een bundel. Dus dat moest allemaal losgemaakt worden en na verder speurwerk vond Huib de boosdoener: een lekkend driewegstuk op een kruispunt van waterleidingen, op zo'n beetje het diepste punt van de boot. Op een zeer ongelukkige, want lastig te bereiken, plek. Toen hij het losmaakte stroomde uiteraard het water de bilge in -op zich niet erg omdat je dat er uit kunt pompen, maar er zat nog 180 liter in de tank, dus dat duurde wel even. Daarna uren gepruts om een nieuw driewegstuk er in te werken. Huib had een prachtig koperen exemplaar in elkaar gezet. Dat leek ons degelijker dan het kunststof ding wat er uit kwam en gebroken was (na overigens op z'n minst 10 jaar probleemloos functioneren). Zaterdagavond zat het erin. Gelukkig namen we ook nog even de tijd voor een tripje door dit aardige plaatsje.

  
  
             
Benedictine
Villa des Roses
Fecamp

 

Zondag was het beestenweer. Overal in het Kanaal en op de Noordzee waren stormwaarschuwingen. Loodgrijze luchten kwamen van zee overgewaaid met pakken wind, in de haven windkracht 7. Dus kun je nagaan hoe dat op zee is. Alle boten liggen hier flink te slingeren. Vandaag is het zonnig, nog flinke wind en fris. Komende week wordt het beter en dan gaan we op weg, richting Cherbourg. 

Dieppe, Frankrijk

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Donderdag 14 augustus

Op 1 augustus zijn we, geheel volgens plan, vertrokken. Uitgewuifd door onze familie in Amsterdam Marina en door de buren op de IJ oever vóór De Zeven Provinciën.

Uitgewuifd door de buren

De eerste dagen zijn zonnig, met weinig wind. Via IJmuiden, Scheveningen, Stellendam naar de Westerschelde waar we een dag voor anker hebben gelegen. Op de tocht van daar naar Oostende komen de eerste buien. De volgende dag naar Dunkerque hebben we 2 lifters aan boord; studenten die in hun vakantie zover mogelijk naar het zuiden willen liften met boten.

...en door de kids

 

 

Het is een rustige dag, net bezeild. Vanaf vrijdag 8 aug slaat het weer om. Er komen buien en veel wind. We blijven 2 dagen in Dunkerque. Toen we voor anker lagen bij Breskens twijfelden we aan ons ankerlicht. Nu kunnen we dat van een afstandje bekijken en inderdaad is het kapot. Dat betekent een tocht naar de top van de mast (voor Huib). We schaffen een nieuw licht aan, maar we moeten wachten op een gunstige weersomstandigheid. Op zondag 10 aug staan we vroeg op en varen om kwart voor 6 af, met de stroom mee. Dat gaat hard, tot aan Cap Gris Nez waar we om half 10 zijn (35 mijl). Daar moeten we naar het zuiden afbuigen naar Boulogne-sur-mer. In verband met toenemende wind hadden we al 1 rif gelegd, nu volgt een tweede. Woeste zeeën, veel wind, regen en hagel. Pokkenweer. Soms zien we geen hand voor ogen. Motorsailend gaan we langzaam op Boulogne af nu soms maar 1.9 knopen varend ipv 12. Daar binnengekomen vertelt de havenmeester doodleuk dat hij geen plaats heeft voor ons in de port de plaisance. Gewoon geen zin om een beetje moeite te doen. De havendienst is zo bereidwillig om een sluis voor ons te openen naar Bassin Napoléon waar de lokalen een ligplaats hebben. Ook daar weinig plek, maar Huib weet ons op de millimeter langs een steiger te manoeuvreren in stortende regen. We blokkeren een aantal schepen, maar er is niemand die met dit weer belangstelling heeft om uit te varen.

 
 
...en aan de rits
Werken aan Dirk

Onze kraanlijn is kapot gegaan en moet vervangen worden, een mooie klus voor de maandag. Op dinsdag 12 aug vertrekken we op weg naar Dieppe, maar het is geen doen op zee. Als we 2 uur hebben gevaren zijn we nog niets opgeschoten en zien we de vuurtoren van Boulogne nog vlak naast ons. We gaan terug en kunnen nu wel terecht in de port de plaisance. Op 13 aug moeten we weer heel vroeg op als we gunstig tij willen hebben, nl half 5. We worden beloond met een vlotte tocht naar Dieppe. Het laatste uur tegen de stroom in is het buffelen. Ontzagwekkend, de kracht van water. In verband met ongunstige wind blijven we een dag in Dieppe, niet geheel vrijwillig. De prijs van een ligplaats hier is van hotelniveau. Maar dan heb je vanaf Madeleine wel het allermooiste uitzicht van de stad, dat dan weer wel.