Joomla Template by Create Website

Pacific Crossing

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Zondag 17 april 2016

Na 4720 zeemijlen en 38 dagen zijn we op zaterdag 16 april aangekomen in Hilo, op het eiland Hawaii, USA. We hebben een goede overtocht gehad, zonder problemen. Ons vertrekpunt was Panama City,

Panama BioMuseo, architect: Frank Gehry

 

...en van daaruit  zijn er drie aanbevolen routes naar Hawaii. Welke route je kiest hangt af van het seizoen. Gebaseerd op statistiek wordt een voorspelling gemaakt van de te verwachten wind. Het probleem is nl dat je sowieso door een windstil gebied heen moet (doldrums) voordat je in de passaatwind komt. Dit gebied schuift met de seizoenen naar het noorden respectievelijk zuiden. De directe route (4500 mijl) voert langs de Midden-Amerikaanse kust en buigt ter hoogte van Mexico af naar het westen. De andere routes steken eerst naar het zuiden, naar de Galapagos eilanden, dan naar het westen en tenslotte naar het noorden. De langste daarvan is 5300 mijl. Het idee is, dat je eerder in de passaatwind komt en dus toch sneller in Hawaii bent. Maar statistiek hoeft niet overeen te komen met de werkelijkheid en ondanks de voor onze periode aanbevolen langste route kiezen wij voor de directe route. Na het laatste bezoek aan de markt om verse producten in te slaan vertrekken wij op 8 maart uit Panama City naar het eiland Taboga, 8 mijl verderop in de Golf van Panama.

  
Taboga

De volgende dag is het bladstil als wij het anker lichten, zodat we op de motor door de Golf tuffen, omringd door vele pelikanen. Tweemaal zien we een walvis, voor het eerst in ons varend bestaan. De eerste week hebben we weinig wind, zodat we ongeveer de helft van de tijd moeten motoren. Zodra het even kan hijsen we de zeilen, want onze dieselvoorraad is uiteraard beperkt (430 liter, goed voor 260 uur varen, naar schatting 1200 mijl, uitgaand van gebruik van één motor tegelijk). De nachten zijn donker, want het is nieuwe maan.

 

 

Op 11 maart werpen we de laatste blikken op de Panamese kust, daarna zien we de komende weken geen land meer, alleen maar water. Tijdens de nachtelijke wacht zie ik dat er zich iets onder ons bevindt op 22 meter diepte. De dieptemeter hoort in de oceaan ''oneindig'' aan te geven, en af en toe zie je dat kortdurend veranderen, dan zwemt er een vis of school vissen onder de meter door. Nu blijft de meter op 16-22 staan, wat betekent dat er iets vrij constant onder ons hangt. Heel af en toe is het weg. Visioenen van een walvis die plotseling omhoog zal komen en Madeleine omver zal werpen dringen zich aan mij op. Ik zet de motor aan, om hem te laten merken dat wij geen vis zijn (advies van andere cruisers). Ik zwenk naar links en naar rechts, maar er blijft iets onder ons, tussen 9 en 22 meter. Ik wek Huib. Hij heeft een heel ander idee. Van Arroz, onze advisor in het Panama Kanaal , heeft hij gehoord dat de drugsbendes tegenwoordig in het bezit zijn van onderzeeërs. Wij varen nog steeds betrekkelijk dicht bij de kust, dus misschien bevinden wij ons wel in hun vaarwater! Nu doemen heel andere akelige scenario's voor ons op. We zetten beide motoren aan en zetten koers loodrecht van de kust weg. Het ding vaart mee onder ons. Na twee uur is het weg, de dieptemeter geeft weer oneindig aan en we slaken een zucht van verlichting. Spannende uurtjes en eigenlijk geen idee wat het nou geweest is.

 Als we achterom kijken zie ik iets geks in de lucht, wat Huib direct herkent als een waterhoos. Een slurf uit de wolken naar beneden en opspattend water. De hoos beweegt zich met de wind mee in onze richting, we staan aan dek genageld. Gelukkig dooft hij uit als hij nog heel ver van ons verwijderd is. Voor de rest van de dag wel genoeg sensatie gehad.

Na een week ruimt de wind en het lijkt er op dat we de noordoost passaat te pakken hebben. Vanaf dat moment kunnen we zeilen, met een rustig, ruim achterlijk windje. We schieten niet hard op, want we ondervinden forse tegenstroom van de North Equatorial Counter Current. Dagelijks hebben we rond etenstijd een dolfijnenshow voor de boegen en het weer is prachtig.

 
US Coastguard Cutter 751

We varen door de territoriale wateren van achtereenvolgens Costa Rica, Nicaragua, Honduras en El Salvador. Op 20 maart zijn we ter hoogte van de Golf van Tehuantepec, Mexico, die berucht is om gemene winden. Deze "Tehuantepecers" ontstaan als zich een hoge drukgebied in de Golf van Mexico (aan de Atlantische zijde) vormt. De resulterende wind blaast over de betrekkelijk smalle strook land die de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan scheidt en komt versterkt aan in de Golf van Tehuantepec. We ontmoeten de US Coastguard Cutter 751, die eerst een rondje om ons heen vaart en ons dan oproept via de marifoon. Wie we zijn en waar we naar toe gaan. Ze zijn tevreden met onze gegevens en beëindigen de oproep met de laatste weersinfo: veel wind en hoge golven de komende 48 uur in Tehuantepec. Kort tevoren hadden we de zeilen al flink gereefd in verband met toenemende wind. 's Nachts halen we het grootzeil helemaal weg. Wind en hoge golven komen dwars in, wat het leven aan boord niet gemakkelijk maakt.

 De volgende dag neemt de wind toe tot 36 knopen (Bft 8) en we krijgen af en toe een breker in de kuip. Muren van water om ons heen, het spuit langs en over de boegen en soms dus in de kuip. De golven zijn imposant, maar Madeleine glijdt er soepeltjes af. Zij en de automatische piloot doen al het werk, wij zitten er bij om op te letten en zo nodig in te grijpen. Behoorlijk vermoeiend trouwens, al dat geweld van de elementen om je heen en het voortdurend alert zijn. Het is volle maan, dus het zicht is 's nachts gelukkig goed en overdag is het stralend weer. Aan het eind van de middag op 22 maart wordt de zee eindelijk iets rustiger. Een stormachtig begin van de lente voor ons. De enige schade die we hebben is een kletsnatte "linnenkamer", de voorraadruimte in de stuurboord boeg. Alles is nat geworden, het heeft gelekt via het dekluik, waar gigantische partijen water met veel kracht op gesmeten zijn. Dagen zijn we bezig om de spullen te drogen en alles weer op te bergen.

  Intussen maken we goede voortgang. De wind blijft steeds erg wisselen, tweemaal moeten we nog een paar uur motoren, maar voor de rest kunnen we alles zeilen. Meestal met een gereefd grootzeil en een genua die we voortdurend minder of meer kunnen reven. In de derde week is de wind zo achterlijk geworden, dat we het grootzeil weghalen en uitsluitend op de genua zeilen. Dat is erg relaxed. Het waait te hard voor de spinaker; de koers zou er perfekt voor zijn. Later kan het grootzeil in sterk gereefde vorm er nog weer een paar dagen bij.

 

 
Booby Shit...
Brown Booby

Zolang we niet al te ver van de kust verwijderd zijn (300 mijl) zien we vogels en dolfijnen. We hebben een paar dagen Brown Boobies te gast aan boord. Eerst vinden we dat nog wel gezellig, zo'n vogel op het dek, maar als na twee dagen de hele boot is ondergescheten is de lol er af. Vies en slecht voor de verf. Als we alles hebben schoongemaakt zijn de vogels inmiddels ook verdwenen. Op 12 en 13 april hebben we twee zeer heftige nachten, met de ene bui na de andere, regen, golven, geen maan en wind die binnen een minuut 10 knopen kan aanwakkeren, zodat we soms bijna "voor top en takel", met uitsluitend een klein driehoekje genua, voortstuiven met 6-7 knopen snelheid. 's Morgens is het nog grijs en dan kun je de buien die je 's nachts niet ziet, dreigend zwart aan de horizon zien hangen, 's middags klaart het op en is het stralend weer. Daarna blijft het wat buiig, maar prima zeilweer.De eerste dagen moeten we af en toe uitwijken voor een tegenligger, op 11 maart passeren we 's nachts het laatste zeiljacht. Daarna zien we geen schepen meer.

 Weersinformatie halen we binnen met de SSB radio. Daarmee leggen we contact met een radiowalstation; via dit station worden onze emailberichten (updates naar de familie en aanvragen voor weersinfo) verzonden en binnengehaald.  Voor dit doel heb je een speciaal emailadres. Het contact leggen met zo'n station lukt niet altijd, en als je contact hebt, lukt het zenden en/of ontvangen lang niet altijd. Per week mag je 90 minuten zendtijd besteden en soms is de verbinding niet goed genoeg om de berichten binnen te halen. Voor noodgevallen hebben we de satelliettelefoon paraat. Daarmee bellen we eens per week de moeders in NL.  Huib heeft in Panama de watermaker met succes gerepareerd. We hebben hem 37 uur gebruikt en daarmee zo'n 2200 liter heerlijk drinkwater gemaakt uit zeewater. De voedselvoorraden zijn ruim voldoende, we kunnen nog weken wegblijven. Maar na vier weken is het fruit op (en dat mis je echt) en na vijf weken de laatste verse groente (pompoen). Brood bakken en yoghurt maken doen we onderweg. Het zeewater ziet er zeer schoon uit en is diepblauw van kleur. Eenmaal komen we de onmiskenbare inventaris van een vissersschip tegen waar het kennelijk niet goed mee is afgelopen. Verder zien we nergens troep of plastic drijven. Evenmin is er de Sargassumplaag die de Atlantische Oceaan teistert: grote velden met taaie waterplanten die zich in je roeren en schroeven draaien. 

 
Op wacht...

Na twee weken veranderen we het wachtsysteem.  Aanvankelijk draaien we wachten van drie uur, maar daarmee komen we niet aan voldoende slaap. In het nieuwe systeem delen we de avond en nacht op in twee wachten van zes uur en overdag slapen we elk nog 2-3 uur bij. Dat bevalt beter. De dagen zijn daarmee kort en vliegen voorbij. Naast de zorg voor schip, materieel, navigatie, weersinfo etc. ben je druk met huishoudelijke zaken. En tussendoor natuurlijk een boek lezen of een spelletje doen. Het Stille van deze Oceaan ervaren we aan het begin en aan het eind van de trip. Voor het overige deel van de tocht vonden we dit stuk water niet zo stil. De oceaan heeft ons bij tijden aardig bezig gehouden, en we ondervonden veel meer wisselingen in windkracht en -sterkte dan we verwacht hadden.  

Aan het eind staat er weinig wind meer en we gaan in een gematigd gangetje op Hawaii af. Het is een belevenis als we in de nacht van 16 april de lichtjes van de vuurtoren en de bebouwing van Hawaii aan de horizon zien. We hebben dan nog een rustige nacht bij halve maan voor de boeg, goed om het einde van dit kluizenaars/oceaanleven langzaam tot ons door te laten dringen. In de loop van de ochtend gooien we het anker uit in Radio Bay. Met de dinghy naar de wal om ons te gaan melden bij de Amerikaanse douane, die ons allerhartelijkst ontvangt.

 

 

Madeleine door het Panama Kanaal

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Zondag 6 maart 2016

Op 4 maart is het zo ver, dan is de transit van Madeleine door het Panama Kanaal gepland. Het is altijd tot het laatste moment spannend of het inderdaad door gaat, want pleziervaart heeft geen prioriteit in deze business. Als line handlers hebben wij de bemanning van de Tignanello gevraagd, Willem en Remco. We ontmoetten hen al eerder in Curaçao. Als derde persoon gaat Dennis mee, de Amerikaan die net als wij op Sparrow bemande. Helaas moet Willem afzeggen in verband met een forse peesontsteking aan zijn rechter pols, veroorzaakt  door enkele dagen fanatiek polishen van de rompen. Dennis neemt in zijn plaats een vriend mee, Bob, van wie hij zegt dat hij een goede line handler is. We hadden al gemerkt dat de verhalen van Dennis met flink wat korrels zout genomen moesten worden, maar veel keus hebben we niet. We weten dan nog niet dat Bob geen knoop weet te leggen.  

Op het afgesproken tijdstip (13.00 uur) vertrekken we naar The Flats, de ankerplaats in de Bahia Limon, waar je moet liggen wachten tot de advisor aan boord komt. Madeleine hangt aan weerszijden vol met enorme stootwillen en we hebben vier enorme, 30m lange, 22 mm dikke trossen aan boord om ons aan de sluiskades vast te leggen (gehuurd). We melden ons bij Cristobal Signal Station en krijgen te horen dat hij er om 16.00 uur zal zijn. Tijd genoeg dus voor een uitgebreide lunch. Er komen nog twee catamarans voor anker liggen. Uiteindelijk wordt het na vijven voor de advisor komt, Gonzalez.  Advisors zijn mensen die een vaste baan hebben bij de PCA (Panama Canal Authority) en die in hun vrije tijd kleine schepen (< 60 m) door het Kanaal loodsen. Officiële pilots zijn beroeps en werken voor de grote vaart. De kwaliteit van de advisors is sterk wisselend. We hebben verhalen gehoord van mensen die nauwelijks engels spraken. Gonzalez is een aardige kerel die voldoende engels spreekt. Hij vertelt ons dat we in de eerste sluizen, de Gatún Locks, moeten "raften" met de Blanchette, een grote Canadese cat. Je kunt als jacht op vier verschillende manieren in de sluis worden neergelegd. (1) Het gemakkelijkst is het als je aan een sleepboot kunt aanmeren. Die ligt langs de kademuur en vangt de hoogteverschillen op. (2) Je kunt zelf langs de kademuur liggen, maar dan moet je heel goed opletten dat je niet langs het beton schuurt en dat mast en stagen de kademuren niet raken als het water met veel turbulentie de sluis in komt. (3) Je kunt samen met andere jachten als vlot aan elkaar gebonden worden (het zogenaamde raften) en in het midden van de sluiskolk gelegd worden met lijnen naar beide kanten. (4) En tenslotte kun je solo in het midden liggen, zgn "center chamber". De eerste en de laatste methode hebben onze voorkeur en dat hebben we ook aangegeven.

 
  
Kolkend water in de kolk
Rafting with Blanchette

Maar daar wordt vandaag geen rekening mee gehouden. We moeten langszij de Blanchette vastmaken en omdat zij groter is dan Madeleine is zij vanaf dat moment de baas. We varen op hun motoren, met de onze standby, moeten de aanwijzingen van hun advisor volgen en zijn afhankelijk van hun schipper. We weten al direct waarom we dit liever niet wilden. De Blanchette wordt bemand door drie jonge stellen met kleine kinderen. Ze zijn erg aardig en relaxed en vooral bezig met filmen. In de sluizen, met het kolkende water, sta ik doodsangsten uit voor de kinderen die vrolijk over het schip rennen en klauteren. Eén misstap en je ligt in het water, fataal. We zijn een breed vlot en Blanchette heeft grote moeite om ons vrij te houden van de kademuren. Tegen de regels in roep ik aanwijzingen naar Gonzalez en vraag hem de zaak over te nemen, wat hij ook doet. Liever onbeleefd dan de dupe  te worden van de sloppiness van onze buren. Het is hard werken, er komen enorme krachten op de lijnen bij het naar beneden storten van het water. We hebben alleen aan bakboord lijnen naar de kade, dus aan elke lijn twee man. Remco en ik bedienen de lijnen op de boeg en Gonzalez is zo aardig dat hij Dennis helpt aan de achterkant. Huib heeft zijn handen vol aan het bijsturen van het vlot (wat officieel niet mag, hij mag alleen standby draaien). Met vereende krachten komen we ongeschonden de drie locks door. Buitengaats staat een partij golven die de cats lelijk tegen elkaar doet botsen en flink aan de lijnen rukt. We moeten daar door heen voor we los mogen gooien. Het is inmiddels aardedonker en we tuffen het Lake Gatún op, naar de moorings, om te overnachten. Die moorings zijn enorme tonnen, plat van boven met grote klampen. Je kunt er op staan. Wij krijgen een mooring toegewezen waar al een schip aan ligt. Het is de bedoeling dat de mooring tussen beide schepen in komt en dat je zowel aan de mooring vastmaakt als lijnen uitbrengt van beide schepen naar elkaar. Erg ingewikkeld en erg veel werk.  Het is al na negenen als Gonzalez van boord gaat. Wij moeten dan nog eten.

  
  
Beetje naar SB
Arroz overhoort ons

De tweede dag komt een andere advisor aan boord, Arroz. Hij is om kwart over 8 present. We serveren een ontbijt met scrambled eggs voor iedereen en gaan op weg naar de sluizen aan de Pacific kant. Arroz is een midden veertiger en een geboren leraar. Hij begint met ons te overhoren over allerlei feiten aangaande het Kanaal en geniet zichtbaar als wij niet al teveel weten. Hij begint met vertellen en houdt de hele dag niet meer op. Intussen let hij scherp op en werpt aanwijzingen tussen zijn verhalen door, zodat je zelf ook wel moet blijven luisteren. Het is vier uur varen naar de volgende sluizen, de Pedro Miguel Locks. Eerst steek je Lake Gatún over, daarna kom je in het uitgegraven kanaal. Arroz weet dat wij liever niet raften, en houdt daar rekening mee. Wij gaan solo center chamber door de locks. Wij hebben nu aan beide kanten lijnen naar de wal, dus alle line handlers zijn bezig. Als blijkt dat Bob niet weet wat te doen, springt Arroz in. Op de kades staan vier man die ieder van ons een dunne lijn toewerpen waar we de landvasten aan moeten knopen. Zij halen de lijnen in en leggen ze vast om de bolders op de kant. Zodra het water gaat zakken moet jij de lijnen aan boord vieren. Goed opletten, want anders komt je boot te hangen en kunnen de klampen uit het dek worden gescheurd. Blanchette krijgt een andere partner toegewezen, een monohull, van wie ik later hoor dat zij dezelfde doodsangsten hebben uitgestaan als wij.

   

In de Gatún Locks ligt het grote vrachtschip waar je mee schut voor je, hier ligt de kleine vaart voorin de sluis. Dus als de kleine schepen goed gepositioneerd zijn kan de kolos binnenkomen. Het is zeer indrukwekkend, als je die op je af ziet komen. Omdat het even duurt hebben we net tijd voor de (voorgeschreven warme) lunch, rijst met kip. Na de Pedro Miguel sluis is het een mijl varen naar de laatste twee (gekoppelde) sluizen, de Miraflores Locks. Daar hangen webcams en het blijkt dat het thuisfront ons goed kan zien. Er wordt druk heen en weer ge-smst. Het doet ons wel wat om deze belevenis zo te delen. Arroz instrueert ons uitgebreid over de laatste sluiskolk.

 
Line Handler Maaike

Daar staat een enorme onderstroom naar buiten toe, dus als je de motoren niet voldoende in de achteruit zet en de achterlijnen niet op tijd vast hebt, stort je tegen de sluisdeuren aan. Remco en ik bedienen de achterlijnen. Gelukkig staat Arroz ook hier standby, want eigenlijk heb ik er niet genoeg kracht voor.Huib krijgt na afloop een compliment van hem over zijn boat handling. En dan is het klaar, we zijn in de Pacific! Zonder kleerscheuren. Het is veel meer werk en inspanning als je met je eigen schip gaat dan wanneer je bemant. We leggen in Balboa Yacht Club aan een mooring aan, de gehuurde lijnen en fenders worden opgehaald, Arroz wordt opgehaald en de bemanning gaat van boord. Wij drinken een maltje op het achterdek en vallen dan in onze kooi.

 

Proeftransit door het Panama Kanaal

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Zondag 24 januari 2016

Nu we in Shelter Bay Marina liggen ontmoeten we veel cruisers die al eens door het Panama Kanaal zijn gegaan. De meeste verhalen zijn geruststellend,  maar af en toe komen  er toch ook (bijna)  ongelukken voor met schade aan de boot. Veel  cruisers bemannen eerst een keer op een collega- jacht voordat ze met hun eigen schip de doortocht  maken. Dat lijkt ons ook wel wat.

 De procedure van de doortocht ligt helemaal vast. Je  meldt je aan bij een agent die voor jou de link wordt met de Autoridad del Canal de  Panama (ACP) en de praktische zaken regelt. Er komt een official van de ACP om de boot te keuren.  De lengte wordt opgemeten, de dekklampen  geïnspecteerd, het toilet wordt gecontroleerd (er  moet een wastetank aan boord zijn) en de boot moet  gegarandeerd minstens 5 knopen kunnen maken op  de motor. Ben je langzamer, dan moet je het Kanaal  door worden gesleept. Als de boot goed bevonden is  krijg je een SIT, een transitnummer, en daarna mag  een datum voor de transit worden aangevraagd. Je  moet 4 mega-trossen huren van 22 mm dikte en 40  m lengte en 8 enorme stootwillen. Het is verplicht  om extra bemanning te hebben, want op elke hoek  van de boot moet iemand staan die zo'n zware tros bedient. De meeste jachten proberen collega-cruisers  te ronselen om te bemannen, maar je kunt ook  officiële line handlers huren. Gedurende de hele  transit komt er een officiële advisor aan boord, die  de leiding over het schip overneemt van de schipper.  De transit zelf beslaat meestal 2 dagen: je vertrekt 's  middags naar de eerste sluizen, overnacht op Lake  Gatun en gaat de volgende dag door de tweede set  sluizen. De line handlers blijven aan boord, de  advisors worden gehaald en gebracht door de ACP.  Je wordt geacht alle maaltijden en koele drankjes  (liefst cola) voor iedereen te verzorgen, en een lunch  met boterhammen wordt niet geaccepteerd. Je kunt  alle formaliteiten zelf regelen, maar voor 300 dollar  geven wij dit graag uit handen aan onze agent Erick.  Er blijven genoeg meer of minder stressvolle zaken  over om zelf te doen.

    

 

Na een paar dagen meren Jesse en John in hun  Contessa 'Sparrow' aan onze steiger in de marina  aan. Wij ontmoetten hen al eerder in Curaçao en  Santa Marta, Colombia. Aardige, typisch Engelse  jongens die in een notendopje, een 26 voets (8  meter) monohulletje, vanuit Schotland de  Atlantische Oceaan overgestoken zijn. Hun plan is  om door het Kanaal te gaan en vervolgens naar  Paaseiland te zeilen, ruim 3000 mijl de Pacific in  naar het zuiden, ...awesome.  Zij betwijfelen of hun bootje aan de eisen zal  voldoen. Een toilet hebben ze niet, maar die wordt in  portable vorm door Erick verhuurd. Een koelkast is  er evenmin, dus geen koude drankjes. De trossen en  stootwillen vormen naast de 4 extra personen die  meevaren een enorm gewicht en het is de vraag of  de 1 cilinder 10 PK motor de vereiste snelheid kan halen.  Maar met hun Engelse charme weten ze de keuring  goed te doorstaan. Ze vragen ons als bemanning  voor hun transit. Qua tijdstip komt het ons goed uit,  en Jesse en John zijn prima gezelschap, maar de  omstandigheden aan boord zijn wel erg spartaans in  onze ogen. Ze beloven ons de twee slaapplaatsen en  ach, waarom ook niet, we doen het. Ik zeg toe om  een pastamaaltijd voor 's avonds voor te bereiden.  We moeten onze eigen borden en bestek meenemen  en uiteraard slaapzakken.  De tocht wordt op het allerlaatste moment een dag  uitgesteld en dat is maar goed ook, want het regent  die hele dag. Maar de derde cruiser die zou  bemannen is de volgende dag verhinderd en dus  moet er in allerijl iemand worden opgesnord. Dat  lukt dankzij internet. Ze vinden Dennis, een  Amerikaan die zich in Panama heeft gevestigd en  dolgraag een keer door het Kanaal wil.

Op donderdag 21 januari is het zover. We  verzamelen om half 12 op Sparrow met al onze  spullen en varen naar de Flats, een ankerplaats in de  Bahia de Limon, vlak voor Cristobal Signal Station,  waar we vanaf 13.00 uur paraat moeten liggen om  de loods aan boord te ontvangen.

  We melden  Cristobal dat we er zijn en nuttigen een heerlijke lunch met wraps, bonen en guacemole. Er komt nog een jacht voor anker liggen. Tegen vieren komt de loodsboot en beide jachten krijgen een advisor aan boord. Door de heftige golfslag kost het onze loods behoorlijk wat moeite om aan boord te komen, want de loodsboot houdt terecht enige afstand om Sparrow niet te verpletteren. Onze loods blijkt een goedlachse creool te zijn, die met verbazing het scheepje inspecteert en bewonderend fluit als hij van de plannen hoort. Het is een uurtje varen naar de Gatunsluizen.

  De loods heeft voortdurend radiocontact met de ACP en informeert ons dat beide jachten aan een sleepboot moeten aanmeren in de sluis. Dat is gemakkelijk, want dan hoef je de lijnen niet in te halen. De Gatunsluizen bestaan uit 3 achter elkaar gelegen bakken (sluiskolken), waarin je 3x 9 meter omhoog gaat. Deze enorme partij water valt in 10 minuten naar beneden, dus je kunt je de turbulentie daarvan wel voorstellen. Eerst gaat er een enorm vrachtschip de sluis in, daarna de sleepboot waar ons collega-jacht aan vast maakt en als laatste maken wij aan dat jacht vast. Als de sluisdeuren open gaan maakt iedereen in omgekeerde volgorde weer los en vaart naar de volgende kamer. Met enige moeite houdt Jesse de Sparrow op koers in het wervelende water, alles verloopt soepel. Na de derde kamer zijn we op Lake Gatun. Dit is een gigantisch stuwmeer in de bergen, aangelegd door middel van dammen in de rivier de Chagres. Het is een zoetwater meer en we hadden ons verheugd op lekker zwemmen, maar dat wordt door de loods sterk afgeraden in verband met krokodillen.

    

We worden aan grote meerboeien vastgelegd en de advisor wordt op gehaald. Hij neemt de geserveerde lauwe 7-up mee om thuis in de koelkast te leggen.

Wij drinken een verdiend glaasje wijn en eten de pastamaaltijd. Om onze slaapplaatsen vrij te maken moeten enkele kratten aan dek worden gezet. Dennis slaapt in de voorpunt naast de gedemonteerde windvaan en heeft zo ongeveer evenveel ruimte als een mummie. Jesse en John moeten aan dek slapen. Normaal gesproken is daar al nauwelijks een vlak stuk om te gaan liggen, en nu ligt het ook nog eens vol met spullen en 4 trossen. John informeert bij het buurjacht of hij zijn slaapzak in hun gangpad mag uitrollen en dat vinden ze goed. Jesse en Dennis hebben een slechte nacht. Gelukkig regent het niet, in tegenstelling tot alle andere nachten tot nu toe in Panama. We moeten al weer vroeg op, want om half 7 komt de nieuwe advisor aan boord en we moeten alles weer opruimen en zorgen dat het ontbijt klaar staat (scrambled eggs volgens het voorschrift).

 De loods komt pas ruim na achten en we treffen het niet deze keer. Het is een humeurig heerschap die eerst informeert naar de maaltijden, het toilet (gelukkig hebben de jongens een gordijntje voor de portable weten te fabriceren) en de bootsnelheid en die pas wat ontdooit als hij de scrambled eggs voorgeschoteld krijgt.

We gaan op pad, eerst 4 uur op de motor over Lake Gatun, daarna nog een uur door de Culebra Cut, het uitgegraven kanaal, tot aan de Pedro Miguel Sluis. Daar moeten we om half 2 zijn. De loods let er scherp op dat we uiterst rechts in de vaargeul varen. Buiten de vaargeul kun je niet komen, want daar liggen onverwachte rotsblokken en afgezaagde bomen. Een zeiltje bijzetten om meer vaart te maken is ten strengste verboden, hoewel we de wind in de rug hebben. Af en toe worden we door een mammoetschip gepasseerd. Het is heet en we kunnen nauwelijks zitten op Sparrow. We krijgen een houten kont en verbranden. Het lauwe water en de 7-up dragen niet bij aan het comfort, maar het gezelschap van Jesse en John maakt alles goed. Wat een voorkomende, beleefde, super-engelse jongens.

In de tweede set sluizen ga je 3x 9 meter omlaag en dan liggen de jachten vóór de vrachtschepen. Dit keer zijn we het enige jacht in de sluis, onze buren zijn al verderop.  We worden de sluis in gedirigeerd en moeten aan een sleepboot aanmeren.

  Dan komt er een zogenaamde Panamax achter ons aan, dat is een schip met de maximale afmetingen voor het Panama Kanaal. De afmetingen van een sluiskamer zijn 110 voet breed (33.5 m), 1000 voet lang (320 m) en 41 voet diep (12 m). Aan weerszijden is er 50 cm over tussen wal en schip. Het schip wordt gemanoeuvreerd door electrische locomotieven aan weerszijden die over rails op de kade rijden en die met staalkabels aan het schip verbonden zijn. Het is zeer imposant als het gevaarte ons notendopje nadert en onwillekeurig slaken we een zucht van opluchting als we de treintjes op tijd achteruit zien gaan. Het kost 3 kwartier om het schip te positioneren. In de laatste 2 kamers van de Miraflores Sluizen liggen we 'center chamber'. Dat wil zeggen dat de boot midden in de sluis ligt met 4 lange lijnen naar de wal. Hierbij komen alle line handlers in aktie.  Op de kant staan aan weerszijden ook 2 line handlers die een dunne lijn met een zogeheten monkey fist er aan (voor het gewicht) naar je toe gooien. Je maakt de dunne lijn aan de grote tros vast en deze wordt vanaf de kant ingehaald en om de bolder gelegd. Over het werpen van die monkey fist doen allerlei indianen-verhalen de ronde, dus daar zijn we wel benieuwd naar. Je moet die bal vooral niet proberen te vangen en niet tegen je hoofd krijgen. In ons geval worden de lijnen over het voordek gegooid terwijl wij op veilige afstand staan. Zodra de sluisdeuren dicht zijn en het water gaat zakken moet je aan boord de lijnen vieren. Deze sluis heeft webcams en Jesse krijgt een sms van zijn vader in Engeland die ons kan zien liggen. Als de deuren weer opengaan wandelen de mannen op de kant met de lijnen waar de boot aan vast blijft in de hand, mee naar de volgende en laatste kamer. Daar leggen ze de lijnen weer om de bolder. De laatste uitdaging is om, als het schutten achter de rug is, die zware lijnen zo snel mogelijk weer aan boord te krijgen, voordat ze in de schroef terecht kunnen komen. Kortdurend hard werken voor de line handlers.

Alles is prima gegaan en er kan zowaar een lachje af bij onze loods. Hij feliciteert ons met de goede prestatie. We tuffen nog een uurtje naar Panama City, waarvan de wolkenkrabbers in de verte opdoemen.

 Volgens voorschrift moet Sparrow blijven dobberen tot de advisor is opgehaald, daarna mogen we naar de jachthaven waar wij van boord gaan. Wij moeten nog terug naar Shelter Bay, ruim 3 uur rijden. We hadden gedacht om met de bus naar Colon te gaan en dan verder met de taxi, maar het is inmiddels 6 uur geworden en donker. Aangezien Colon de meest onveilige stad in Panama is lijkt ons dat op dit tijdstip geen goed plan. We hebben gelukkig het telefoonnummer van een betrouwbare taxichauffeur bij ons. Hij komt ons ophalen en brengt ons veilig terug naar Madeleine. Volgende keer mag ze mee.

Cruisen in Kuna Yala

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Zondag 10 januari 2016

De eilanden van Kuna Yala (zoals de Kuna indianen hun land, de San Blas eilanden, noemen) liggen voor de kust van Panama, over een lengte van 100 mijl. De noordelijke/westelijke eilanden in de Golf van San Blas zijn het meest toeristisch. Daar komt af en toe zelfs een cruiseschip uit de VS. De passagiers kunnen niet allemaal tegelijk van boord, want dat past niet op de eilandjes.

 De eilandjes hebben een bounty-achtige uitstraling met prachtige palmen, witte strandjes en azuurblauw water waar het ondiep is. Veel ervan zijn onbewoond, maar soms wonen er een paar families, in hutten van bamboe en palmbladeren. Deze hutten zien er stevig en netjes uit. Meer naar het zuiden/oosten liggen de eilandjes dichter voor de Panamese kust. Daar vind je meer nederzettingen op de eilandjes, die soms zo volgebouwd zijn dat de huizen aan de rand op palen boven het water gebouwd. Wij zeilen de kust langs, tot 37 mijl van de grens met Colombia. We komen een week lang geen enkel ander schip tegen dan de kano’s van de Kuna’s.  Ze komen ons kokosnoten, bananen en langoustines verkopen.

       

 

 

 

 

De kano’s worden voortbewogen met 1 peddel, en zo mogelijk wordt er mee gezeild. Er ligt een mast aan boord met daaromheen gewikkeld een grootzeil en soms ook een voorzeiltje. Dat wordt opgezet als de wind gunstig is, de peddel wordt dan als roerblad gebruikt. De Kuna’s zijn goede zeilers, maar ze kunnen geen goede knopen leggen. Er kwam een bananenverkoper bij ons aan boord, die nog net met een snoekduik zijn wegdrijvende kano kon grijpen, die hij niet goed aan Madeleine had vastgeknoopt. In Niadup kwam er ’s ochtends een bijna blind mannetje ankergeld innen. Om het bonnetje te schrijven kwam hij aan boord, Huib bond zijn kano vast. Na verloop van tijd zagen wij die kano naar het strand drijven; het touwtje hing aan Madeleine te bungelen, de knoop aan kano-zijde was losgeraakt.

Wij konden zo gauw onze dinghy niet lanceren, omdat het slot waarmee die aan Madeleine was vastgezet zo verroest was geraakt dat de sleutel afbrak. Dus Huib dook het water in en zwom naar de kant. Daar bleek de peddel uit de kano verdwenen te zijn. Groot probleem. Gelukkig was in het dorp de hele actie niet onopgemerkt gebleven en een jongeman peddelde in hoog tempo Huib te hulp, sleepte de kano achter de zijne aan en bracht het oude mannetje weer terug naar het eiland. In Mamitupu gaan we het dorp in. ’s Ochtends is er weer zo’n oud mannetje ankergeld komen innen, maar hij heeft geen wisselgeld. Dat moeten we maar op het eiland komen halen. Als we de dinghy aanmeren aan een cementen steiger staan er een paar jongetjes te kijken. Eén van hen is een ondernemend typetje, die zegt dat onze dinghy daar goed ligt en vraagt of wij van dat jacht daar komen (wijst naar Madeleine). Hij gaat ons rondleiden. Hij pakt mij bij de hand en voert ons het dorp door. Onderweg keuvelen wij gezellig, hij in Kuna, ik in het Nederlands.

Als we hem aan het eind van de tocht een blikje fris geven rent hij weg om dat aan zijn moeder te laten zien. De vrouwen in het dorp vragen ons om leesbrillen. Die hebben ze nodig bij het borduren aan de mola’s. Gelukkig zijn wij daar op voorbereid. Simone had 10 brilletjes voor ons meegenomen uit Nederland toen zij ons in Curaçao bezochten, dus wij maken daar nu vriend(inn)en mee. De Kuna vrouwen zijn traditioneel gekleed: een gekleurde bloes met grote pofmouwen, mola op voor- en achterpand; een omslagdoek als rok (meestal in zwart met groen of geel); armen en benen versierd met kralen (alsof ze kniekousen dragen); op het hoofd een vaak losliggende rode doek, soms geknoopt; een enkele oude vrouw heeft een gouden neusring. De mensen zijn vrij klein, zelfs ik steek boven hen uit, een voor mij ongewone ervaring. Ze zijn vriendelijk, maar gereserveerd. We durven geen foto’s te maken en voelen ons toch een beetje ongemakkelijk. Het verschil is zo groot, het lijkt teveel op gluren.

  

  Voor niet-Kuna’s is het verboden te vissen, dat is aan de Kuna’s voorbehouden. De langoustines die ze vangen zijn verrukkelijk. Op verzoek maken ze ze voor je panklaar. Veel vissen hebben wij overigens niet gezien. Wel is er ’s avonds in het donker altijd een luid gesplash om de boot heen. Evenmin hebben we mooi kunnen snorkelen, omdat op de meeste plekken het water niet helder genoeg is, door de rivieren die in de zee uitmonden. Het is heerlijk dat er geen muggen zijn, in dit droge seizoen. In Santa Marta waren alle ramen afgesloten met horren, hing er een muskietengaas voor de kajuitdeur en moest je je flink insprayen met DEET, hier is dat allemaal niet nodig. In het natte seizoen is dat trouwens wel anders. 

 De Panamese kust is indrukwekkend. Langs de kant staan palmbomen, waar de Kuna’s ’s ochtends naar toe peddelen om kokosnoten te rapen en bananen te plukken. Vlak daarachter ligt een dichtbeboste bergketen van zuid naar noord, uitloper van de Andes. Dikke wolken verzamelen zich daarboven. ’s Ochtends is het altijd bewolkt, in de loop van de dag wint de zon voldoende aan kracht om er door heen te komen. Kerst ‘vieren’ we op de Coco Bandero Cays (onbewoond) en oudjaar brengen we door voor anker bij Achutupu, waar een dorp is en waar om 12 uur wel een hele vuurpijl wordt afgestoken. Wij brengen de lange avond (meestal gaan we veel vroeger naar bed) door met de films die we voor ons vertrek meekregen van de Galileï, onze Belgische cruisersvrienden.

 

Drie weken lang zijn we verstoken van gsm en internet. Dan gaan we richting Colon, de stad die aan de Caribische kant van het Panama Kanaal ligt. Ook nu weer langs een indrukwekkende kust met dichtbebost gebergte. Het is hier regenwoud, geen palmen meer, en ’s nachts horen we de apen brullen. Als we op 8 januari de baai van Portobello, Panama, invaren, realiseren we ons dat we ook 3 weken lang geen auto hebben gezien. Alleen maar kano’s en zeilboten als vervoersmiddelen.

Op 9 januari varen we door het breakwater de Bahia Limon in, de grote toegangsbaai naar het Panama Kanaal. De komende weken is Shelter Bay Marina onze thuisbasis. We gaan onze doortocht door het Panama Kanaal voorbereiden.        

 

Van Santa Marta naar de San Blas Eilanden

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Maandag 21 december

350 NM (nautical miles) in 45 uur, niet slecht voor een ouder echtpaar in een zeilboot...

We komen aan op het eiland Porvenir waar wij wonderbaarlijk snel inklaren, niet alleen voor de San Blas maar ook voor de rest van Panama inclusief het Panamakanaal en wel voor een heel jaar. Dit werpt een speciaal licht op de Colombiaanse bureaucratie waar wij net het slachtoffer van waren en die er een dikke maand over deed om ons in te klaren.

Porvenir dus, onze eerste kennismaking met de Kuna indianen. De Kuna's bevolken de San Blas eilanden archipel en spreken zelf liever van Kuna Yala (Republiek van de Kuna's). San Blas is de naam die de Spanjaarden aan de eilanden gaven toen ze die veroverden. We hebben nauwelijks ons anker uitgeworpen of we worden geënterd door een man, vrouw en meisje die zijn komen aanpeddelen in een uitgeholde boomstam.

 De man stelt zich voor als Nestor, woont op een naburig eiland en biedt ons zijn diensten aan (afval wegbrengen, een Kuna vlag en mola's kopen) in beter Engels dan wij gewend waren van veel Colombianen maar overigens even vriendelijk en even begaafd in de kunst van communiceren. De vrouw heeft een grote ton voor zich staan, vol met handwerk. Wij willen graag een Kuna vlag, maar Huib is streng en wil per se een vlag die aan beide kanten een afbeelding heeft. Daar zal ze vanavond aan gaan werken, wordt morgen gebracht. Intussen heeft ze haar ton leeggeschud en showt ze haar mola's. Dit zijn doeken van kunstig patchwork gecombineerd met borduurwerk. In feite zijn het kledingstukken voor vrouwen, die op de borst en de rug gedragen worden en die te vergelijken zijn met de kraplappen van de klederdracht van Urker vrouwen. Naast het traditionele werk, in de kleuren paars, zwart en oranje worden tegenwoordig ook toeristenmola's gemaakt in groen, blauw of rood met schreeuwerige designs.

 Kuna's dus. Donkerbruin, gespierd (van al dat peddelen), scherpe neus, brede jukbeenderen en klein van stuk. Nog net niet zo klein als de pygmeeēn in Afrika. Klinkt als generaliseren maar de Kuna's zijn echt een zeer homogeen volk. Dit komt omdat relaties aangaan met niet-Kuna's verboden is op straffe van uitstoting uit de stam. De keerzijde van dit volksgebruik is dat er relatief veel albino's zijn. Bij de Kuna's zijn de vrouwen de baas. Ze gaan over het geld en een echtgenoot wordt deel van de familie van zijn vrouw. Het is niet ongewoon dat mannen zich als vrouwen verkleden en mola's vervaardigen. Er is een grote tolerantie voor homoseksualiteit in de Kuna maatschappij.

Nog wat geschiedenis: de Kuna's hebben zich in hun revolutie van 1925 vrijgevochten van de Panamezen. Panama zelf bestond pas sinds 1903 als zelfstandige staat, losgemaakt van Colombia met steun van Theodore Roosevelt (lees hierover De geheime geschiedenis van Costaguana, van Juan Gabriel Vásquez). De Kuna's wilden in 1925 een eigen soevereine staat maar dreigden door Panamese overmacht uitgeroeid te worden.

 Dit is voorkómen door ook weer interventie van de Amerikanen en sindsdien is Kuna Yala een zelfstandig onderdeel van Panama, met een eigen bestuur en eigen wetten en regels... bijzonder toch? De Kuna's zijn in feite de enige indianenstam ter wereld die als vitale zelfstandige staat functioneert. Waar leven ze van? Van kokosnoten... zonder gekheid: kokosnoten zijn in de boom maar ook op de grond eigendom van de Kuna's. Heb niet het lef als toerist een kokosnoot op te rapen en achterover te drukken; dit is diefstal en wordt bestraft. Alle San Blas eilanden zijn begroeid met palmen hebben een stralend wit zandstrand, helder blauw water en zijn omgeven met koraalriffen waar de branding tegenaan beukt. Kortom ons idee van het paradijs. De volgende dag wordt onze Kuna vlag keurig afgeleverd en onder goedkeurende blikken van onze Kuna vrienden door Huib in het stuurboordwant gehesen. Klaar met alle officialiteiten varen wij naar het naburige eiland Uchutupe Pipigua en genieten daar met volle teugen van boven beschreven aards paradijs.