Joomla Template by Create Website

De Pontjesbrug, Willemstad, Curaçao

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Willemstad is een twin city , gelegen aan de St Annabaai, de vaarweg tussen de Caribische Zee en het Schottegat, de natuurlijke binnenhaven waar de olieindustrie gevestigd is. De oude stadsdelen Punda en Otrobanda (overkant) worden met elkaar verbonden door 2 bruggen. De oudste, uit 1886, is de pontjesbrug of Koningin Emmabrug voor voetgangers, de nieuwste is de 55 meter hoge Koningin Julianabrug, voor het overige verkeer, geopend in 1974.

De drijvende pontjesbrug is één van de bekendste bezienswaardigheden van Willemstad. De brug zwaait de hele dag op verzoek van passerende schepen open en dicht. Daarbij mogen de voetgangers op de brug blijven staan. Uiteraard kunnen ze er dan niet meer af totdat de brug weer in positie vast ligt. De brug heeft zijn naam te danken aan de pontons waarop hij ligt en die het openzwaaien mogelijk maken. Als de brug openstaat kun je gebruik maken van de gratis veerdiensten om naar de overkant te komen.

Juist toen wij in Curaçao aankwamen werd de pontjesbrug gedemonteerd om gerenoveerd te worden. Eind oktober zou hij teruggeplaatst worden. In de tussentijd werd er in Punda hard gewerkt aan de bestrating van het plein naar de brug toe. Op vrijdag 6 november zijn wij voor het laatst in Willemstad, om ons uit te klaren bij de douane en de immigratie. Tot ons genoegen zien we dat de pontjesbrug weer op zijn plek ligt! Het nieuwe wegdek ruikt nog naar vers hout. We lopen naar de overkant en als we daar zijn, gaat de bel. We stappen in Otrobanda af en zijn er getuige van hoe snel de brug kan zwenken. Aan deze kant draait de brug om een vast punt aan de wal, aan de Punda kant gaat hij open. Hoe ver hij open gaat is afhankelijk van de grootte van het schip wat moet passeren. Maximaal kan de brug langszij de kade van Otrobanda worden gelegd, dus 90 graden zwenken. En het gaat in noodtempo. 

 

Hits: 3978

Je moet een account aanmaken om een reactie te schrijven.