Joomla Template by Create Website

Lagos

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Maandag 20 oktober

In Portimão ontmoeten we Dick en Tineke, zeilvrienden met wie we in 2005 veel lief & leed hebben gedeeld in de Cariben: eerst wekenlang klussen aan onze boten in de hitte in Trinidad en daarna op de eerste de beste zeiltocht naar Tobago getroffen door de bliksem. Dat schept bepaald een band. Zij hebben na de verkoop van hun schip een appartement gehuurd in de Marina van Portimão en zij maken ons wegwijs in de stad, de winkels, de overdekte markt, de verschillende watersportbedrijven. We onderzoeken de mogelijkheid om een tweede stuurautomaat te laten installeren, als back up op de lange oversteken. Dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn als wij hadden gedacht, want er moet dan in het hydraulische systeem geintervenieerd worden. Daar zijn wij erg huiverig voor geworden. Dit systeem is namelijk de afgelopen winter geserviced, en daarna zijn de roeren enkele malen volledig geblokkeerd geraakt tijdens proefvaarten op het IJsselmeer, wat tot benauwde momenten leidde vlak voor de basaltblokken van Het Paard van Marken. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door luchtbellen in het systeem. Inmiddels zijn die kennelijk verdwenen, want we hebben geen problemen meer ervaren. Maar om nu een goedwerkend systeem uit voorzorg die misschien niet nodig is, te ontmantelen en ons wellicht problemen op de hals te halen, gaat ons toch te ver. We besluiten om er van af te zien. We orienteren ons omtrent een watermaker. Oorspronkelijk hadden we het plan om die in Trinidad te laten installeren, maar hier lijkt dat ook een goede plek daarvoor te zijn. Met een watermaker maak je drinkwater uit zeewater, 50-60 liter per uur, zodat je wat dat betreft onafhankelijk bent en verzekerd van goede kwaliteit. Na veel wikken en wegen kiezen we een watermaker van het merk Schenker. Hij wordt besteld, moet uit Italië komen, dat duurt een week.

In Portimão treffen we ook onze goede vrienden Jan en Clas, die op vakantie zijn in Vale do Lobo waar ze een appartement hebben. Ze komen een dagje bij ons op bezoek en met de bijboot gaan we tussen de buien door naar het dorpje Ferragudo aan de overkant van de rivier om met heerlijke tigerprawns te lunchen. Ze brengen een fiere Nederlandse vlag voor ons mee, zodat we er weer fatsoenlijk bij liggen. Onze vlag was weggewaaid en we moesten ons behelpen met een klein gastenvlaggetje wat we in Frankrijk op de kop getikt hadden. Geen gezicht. In de week daarna halen ze ons op voor een tweedaags uitstapje. We bezoeken Lagos, Silves en Loulé en overnachten in Vale do Lobo. Wat een groot bed, en die luxe van een ligbad! Jan doet zijn uiterste best om ons vol te stoppen met allerlei heerlijks, uit angst voor ondervoeding. Het weer is de hele week al erg wisselend, er gaat een depressie over, maar gelukkig is het op woensdagochtend heerlijk zonnig, zodat we een strandwandeling kunnen maken langs de indrukwekkende roodbruine kust van Vale, een prachtig beschermd natuurgebied. Uiteraard weer koffie met appeltaart in de familie-strandtent van de Mekels. Het is een merkwaardige sensatie om zo uit ons bootleven te stappen en de terugkomst aan boord is kortdurend moeilijk.

We klussen uiteraard weer aan boord, doen de was van een maand en gaan de boot polishen. De laatste verfbeurt van Madeleine dateert uit 2005 en dat is te zien. Met het polishen kun je veel vuil en strepen wegkrijgen en Madeleine gaat weer glanzen, maar het is a hell of a job. Dick vraagt zich af of we haar soms willen verkopen dat we ons zo uitsloven, maar wij voelen ons schuldig dat we haar in dit opzicht zo verwaarloosd hebben de afgelopen jaren.  

Lagos
Lagos, Algarve, Portugal. Wij vliegen boven het fort bij de haveningang.

 

 Op maandag 20 oktober worden we in Lagos verwacht, bij het bedrijf Sopromar, voor de installatie van de watermaker. Die is zowaar keurig op tijd gearriveerd. Lagos ligt aan dezelfde baai als Portimão. We varen er zondags heen. Wat is het heerlijk om weer eens te zeilen en op open water te zijn. Wat ga je dat missen na 2 weken verblijf in een jachthaven!

Sopromar had het van te voren niet nodig geacht om aan boord te komen kijken of de watermaker geplaatst zou kunnen worden en als de box aan boord getild wordt slaat de schrik ons om het hart en hen even later ook, als ze binnen komen kijken. Het ding past van geen kanten op de plek waar wij hem gedacht hadden. Na veel gepuzzel wordt er een oplossing bedacht: hij zal geplaatst worden onder het 'logeerbed', met opoffering van enkele kastjes. Daarvoor moet een groot paneel met kasten gedemonteerd worden en om dat vrij te krijgen ook een deur inclusief kozijn. Vervolgens moet er een tafel ingelamineerd worden waar het ding op moet worden gemonteerd. Het werken met glasvezels is vies en schadelijk, en daarvoor moet de hele ruimte leeggehaald worden. Dus we zitten plotseling met een groot tweepersoons matras op het dek.

Watermaker 
Watermaker in aanbouw

Gelukkig is het mooi droog weer. Kan dit ook weer eens lekker luchten. De bakboordromp ligt helemaal open en is voor ons onbegaanbaar geworden. We zijn onder de indruk van de werklui, die punctueel zijn, alles overleggen, schoon werken en een professionele indruk maken. We hebben voor het eerst sinds Póvoa de Varzim weer internet aan boord, zodat ik er eindelijk toe kom om de website bij te werken en jullie bij te praten. 

Hits: 3895

Je moet een account aanmaken om een reactie te schrijven.