Joomla Template by Create Website

Povoa de Varzim, Portugal

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Donderdag 25 september

Never a dull moment, zelfs op een zonnige zeildag met de wind van achteren, gister van Baiona op weg naar Porto. Na het zetten van de spinaker waren we daar zo mee bezig, dat we één van de zeer vele visstaken misten. Die zette zich vast in ons stuurboordroer. Daardoor werd Madeleine niet goed meer bestuurbaar en loefde op.

 
Symmetrische Spi

De truc van een voordewindse spi is dat je hem alleen op die koers voert. Als je door oploeven met halve wind komt te varen, komt er zoveel kracht in het zeil te staan dat je het niet meer kunt strijken (naar beneden halen). Voor het strijken trek je een hoes om de spi naar beneden en als hij netjes in de hoes zit laat je het hele zaakje zakken. Die hoes kreeg Huib met geen mogelijkheid naar beneden getrokken. Dus het zeil bleef met alle kracht hoog boven de boot waaien. Ik probeerde nog aan de schoot te trekken, maar die glipte door mijn vingers met veel blaren als gevolg. Uiteindelijk hebben we het losse zeil naar beneden laten zakken. Dat valt dan als een enorme parachute in het water, en met veel moeite hebben we het weer aan boord kunnen krijgen zonder scheuren. Toen de visstaak nog. Huib waagde zich op de transom (achterkant van de boot waar je dicht bij het water kunt komen), werd in no time door de golven overspoeld en drijfnat, kon de staak wel grijpen maar niet lostrekken van het roer. Toen hebben we de dinghy in het water laten zakken, tussen de transoms in. Huib er in, wat een hele toer was, want de golven sloegen de dinghy steeds half onder Madeleines kuip. Dus steeds bukken om een hersenschudding te voorkomen. Met een mes wist hij het grootste deel van de staak er af te snijden, maar er bleef nog een stuk stok met touw om het roer zitten (wel jammer van iemands nering). Daar kon hij vanuit de dinghy niet meer bij. Huib is echt wel stoer, trok zijn duikpak aan, flippers, bril, touw om zijn middel en is het water in gegaan om het roer vrij te maken van de laatste troep. Anderhalf uur later konden wij onze weg vervolgen, op de genua dit keer. Dat ging nog snel genoeg, maar inmiddels was het wel stikdonker geworden voor wij een haven bereikten, ic Povoa de Varzim (ankerplaatsen zijn er hier voor de kust nauwelijks). Geen nauwkeurige kaart, ondiep water, weinig ruimte, maar prima gegaan. Vandaag drogen we hier onze spullen en genieten van de heerlijke Portugese zon. Morgen gaan we met de metro naar Porto.

Hits: 3786

Reacties   

#1 Eric Lefebure 12-10-2014 07:42
Alles ok daar in Portimao? Groetjes van de crew Vd Galilei.
 Kennen jullie deze website? Altijd leuk om zien. http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-5.81,50.64,2154

Je moet een account aanmaken om een reactie te schrijven.