Joomla Template by Create Website

2020, een verloren jaar

Hoofdcategorie: Reisverslagen

2020, een verloren jaar
In december 2019 gaan we naar Nederland terug om nieuwe navigatieapparatuur te kopen. Al Madeleine’s elektronica is doorgebrand bij de blikseminslag in augustus 2019. We liggen nog steeds in Bahia del Sol, El Salvador. We laten Madeleine achter in de piepkleine marina, met het idee dat we vier weken later terug zullen zijn.
Dit loopt heel anders.
Om onverwachte medische redenen moeten we begin januari 2020 onze terugvlucht naar El Salvador cancellen. Kort daarna wordt de wereld overvallen door een nieuw, tot dan toe nog onbekend virus. Dit Coronavirus slaat wild om zich heen en maakt veel slachtoffers. Het ene land na het andere wordt afgesloten, we raken vertrouwd met het begrip lockdown, op de televisie zien we verschrikkelijke taferelen in de ziekenhuizen van verschillende landen. In Nederland gaat het gedurende de zomermaanden aardig goed, maar El Salvador blijft tot eind september hermetisch gesloten. In het najaar houden eerst familieomstandigheden van diverse aard ons thuis, daarna nemen de infecties in heel Europa in rap tempo weer toe. Het jaar wordt in strenge lockdown afgesloten.

2021, een hoopvol begin
Nog steeds staan er vier grote koffers met elektronica in ons appartement, klaar om geïnstalleerd te worden. Miguel, de elektricien in El Salvador die dat karwei voor ons zou klaren, heeft een Covidbesmetting opgelopen en is wekenlang erg ziek geweest. We horen niets meer van hem, hij beantwoordt onze e-mails en appjes niet meer. We knijpen hem. Komt dit nog wel goed? Deze klus gaat onze eigen capaciteit te boven.
Dan doet zich een grote buitenkans voor: via Huib’s neef komen we in contact met Kees Kingma. Kees heeft een eigen bedrijf in bootonderhoud en op het moment is het daarin rustig. Hij heeft er wel zin in om Madeleine onder handen te gaan nemen. Hij komt onze spullen inspecteren en pakt de koffers over. Wij hadden alle apparatuur zorgvuldig in de verpakking gelaten, met bijbehorende snoeren en aansluitingen, omdat Miguel niet erg bekend is met het door ons gekozen merk. Wij waren als de dood dat alles onherkenbaar door elkaar zou komen. Maar Kees is gepokt en gemazeld in deze stuff, gooit alle verpakkingen weg en wint daarmee een zee van ruimte. Hij kan één grote koffer en een klein rolkoffertje meenemen en met de spullen die daar in zitten kan hij wel even vooruit. Het plan is dat hij een maand gaat klussen aan boord en dat wij daarna zullen volgen met de rest van de spullen. Zodra de boot vaarklaar is willen we met zijn drieën naar Panama varen. We leggen contact met Erick Galvez, de agent die de papierwinkel voor de doortocht door het Panama Kanaal voor ons geregeld heeft in 2016. Hij schat in daarvoor ongeveer een week nodig te hebben zodra wij in Panama zijn aangekomen. Het scheelt dat wij hem nu alvast van alle benodigde informatie kunnen voorzien. In Shelter Bay Marina, aan de Caribische kant van het Panama Kanaal moet Madeleine op de kant gezet worden om de rompen van nieuwe beschermlagen te voorzien. De aangroei van zeepokken in Bahia is onvoorstelbaar, tweemaal per maand worden de rompen met plamuurmessen afgestoken om de barnacles te verwijderen. Er zit geen spat verf of epoxy meer op.
Na Panama zien we wel weer verder.

Kees vertrekt op 13 januari naar El Salvador. Een voorspoedige reis. De mensen in Bahia del Sol ontvangen hem hartelijk en voorzien hem van wat hij nodig heeft. Bill en Jean beheren de moorings en vangen alle cruisers op. Die zijn er het afgelopen jaar uiteraard niet geweest. Bill heeft Madeleine voor ons uit de marina gehaald en aan een mooring gelegd. Dat is veel veiliger en geeft minder schavielschade. Sam en David op sv Isleña , het schip naast Madeleine, zijn de enigen die daar het hele jaar op hun boot zijn gebleven. Met hen hebben wij regelmatig contact gehouden. Af en toe stuurden ze foto’s van onze ‘baby’ en ze hielden een oogje in het zeil. Kees gaat als een speer aan de slag. Na ruim een jaar onbewoond in de tropen doet niets aan boord het meer vanzelf. Hij pakt alle voorkomende klussen aan. Dagelijks stuurt hij berichten en foto’s over de voortgang van het werk. Ons humeur verbetert met de dag. We zien weer licht aan het eind van de tunnel.
We hadden graag gevaccineerd en wel in februari op reis willen gaan, maar dat zit er niet in. We slaan grote hoeveelheden mondkapjes in en een faceshield voor in het vliegtuig.
We gaan het zien! Wordt vervolgd.

 

Hits: 1278

Je moet een account aanmaken om een reactie te schrijven.