De Golf van Tehuantepec, Mexico

Hoofdcategorie: Reisverslagen

De oversteek van de Golf van Tehuantepec, jaarwisseling 2018-19

T-pecker

De isthmus van Tehuantepec is de smalle strook land tussen Mexico aan de ene kant en het schiereiland Yucatan en het buurland Guatemala aan de andere kant. De isthmus is 125 mijl breed, grenst aan de noordzijde aan de Golf van Mexico en aan de (Pacific) zuidkant aan de Golf van Tehuantepec. In dit gebied wordt de Sierra Madre, een bergketen van west naar oost door Mexico lopend, onderbroken over een traject van 75 mijl. Deze geografie heeft tot gevolg dat noordenwind afkomstig uit de Golf van Mexico als het ware door een tunnel gaat en versterkt wordt. Als er een depressie passeert in de Golf van Mexico bouwt zich achter dat front een gebied op van hoge druk waardoor noordenwind ontstaat. Die wind wordt getunneld en komt als storm de Golf van Tehuantepec binnen. Zo'n storm wordt een T-pecker genoemd.

Maaike maakt vrienden door de lange vissers-lijn te omzeilen

In de cruiserswereld hier in Mexico is het oversteken van de Golf van Tehuantepec net zoiets als het oversteken van de Golf van Biskaje in Europa. Iedereen hikt er tegen aan en kijkt jaloers naar degene die de passage al achter de rug heeft.
In 2016 voeren wij van Panama City in een rechte lijn naar Hawaii. Vaag hadden wij wel eens van Tehuantepec gehoord en dat het daar kon waaien. Wij waren 250 mijl uit de kust en waanden ons veilig. We kwamen daar een kotter van de Amerikaanse Kustwacht tegen die ons opriep op de marifoon. Ze wilden weten wie we waren en waar we naar toe gingen. Toen we hun vragen naar tevredenheid hadden beantwoord eindigden ze hun bericht met de waarschuwing dat er de komende 48 uur veel wind en golven in dit gebied zouden komen. Wij namen dat met een korrel zeezout, want Amerikanen vinden al gauw dat het hard waait. Maar het ging waaien! Niet harder dan 35 knopen (windkracht 8) en dat was geen probleem, maar de bijbehorende golven wel. Die waren huizenhoog. Madeleine ging er goed van af, maar er was één moment waarop ze op haar zij stond en voor een catamaran is dat heel gevaarlijk. Als je omslaat kom je niet meer overeind. Gelukkig viel ze terug naar de goede kant. Het ging zo snel dat we het nauwelijks door hadden, maar achteraf knikten onze knieën.
Nu kijken we dus iets anders tegen Tehuantepec aan. Als je 250 mijl uit de kust nog zo'n zee kunt treffen, dan moet het in de Golf zelf wel afschuwelijk tekeer gaan. Het advies is dan ook om vlak langs de kust te varen, zodat je niet in die wastobbe terechtkomt.

 

Huatulco National Park
 
Huatulco

Wij komen vanuit het noorden en zijn aangeland in Huatulco National Park, aan de west/noordkant van de Golf van Tehuantepec. We brengen daar onze kerstdagen door, dobberend voor anker met prachtige stranden om ons heen. We hebben er heerlijke, rustige dagen. Na vijf dagen gaan we ons oriënteren op de oversteek van de Golf. We raadplegen diverse bronnen voor weers- en windvoorspellingen. We zien dat er over vier dagen een T-pecker aankomt. De afstand naar de haven aan de overkant, Puerto Chiapas, is 250 mijl. Omdat we in Mexico tot nu toe weinig wind hebben gehad en veel moeten motoren waarbij we langzaam gaan, moeten we er veiligheidshalve op rekenen dat we hiervoor 60 uur nodig hebben. Als we kunnen zeilen gaan we veel sneller. Op zondag 30 december menen we dat we een zogenaamd weather window zien, dat wil zeggen, een tijdspanne die lang genoeg is om de passage te maken. We rekenen er op dat als we de kop van de Golf gepasseerd hebben, we zonder problemen aan de overkant langs de kust naar het zuiden kunnen varen. Daar komt de T-pecker meestal niet. Die blijft vooral in het midden en aan de westkant hangen. We checken nog even met de (Amerikaanse) leiding van onze Panama Posse, of we het goed zien, en die raadt ons af om te gaan. Het waait volgens de voorspelling namelijk 's nachts wel tot 26 knopen en dat is teveel voor een Amerikaan, die er altijd van uit gaat dat voorspelling van 26 betekent dat je rekening moet houden met 2x26. Wij kijken hartstochtelijk uit naar 26 knopen wind! Een paar uur proberen we ons ermee te verzoenen dat we niet kunnen gaan. Nog eens bekijken we de weerskaarten en zien dat na de T-pecker van aanstaande donderdag een hele week van stormen volgt. Dat geeft de doorslag, we willen hier niet nog minstens twee weken rondhangen, hoe mooi de ankerbaaien ook zijn. We gaan. Op zondag 30 december om 15.00 uur halen we het anker op. Er staat geen wind. Die komt pas om 3.00 uur in de nacht van zondag op maandag. We krijgen de beloofde 26 knopen, niet méér, en de bijbehorende golven. Ze komen schuin van achter, dus dat is geen probleem. Eindelijk weer eens lekker zeilen! Om 12.00 uur op maandag 31 december is de wind alweer op. We zijn dan bijna aan de overkant en de rest van de trip blijft het zulk licht weer dat we niet kunnen zeilen. We varen een halve mijl uit de verlaten kust, eindeloze zandstranden, hier en daar een nederzetting. We willen niet in het donker in Chiapas aankomen, dus de avond tevoren gooien we vóór de kust ons anker uit. Het is zulk rustig weer, dat je gerust midden op zee kunt ankeren. Een halve mijl uit de kust is het 8 meter diep, de bodem is zand, dus veilige condities. We hebben een heerlijke avond en rustige nacht op zee. De volgende ochtend komen een paar vissers even checken of we soms problemen hebben, want ze vinden dit wel heel bijzonder. Er staat wonder boven wonder een beetje wind en zowaar kunnen we het laatste stukje zeilend afleggen. We worden hartelijk verwelkomd in de marina van Chiapas.

Snuffel Hond met baasje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat dit gebied een belangrijk doorgangsgebied voor drugs is, wordt elk schip streng gecontroleerd. We mogen niet van boord voordat de douane, de port captain en het leger langs zijn geweest. Het leger komt met drie man, van wie één zwaarbewapend, en een snuffelhond. Die gaat de hele boot door. De mannen zijn geschikt, vooral als we vragen of we een foto van de hond mogen maken. Dat vinden ze prachtig, de hond wordt gepositioneerd en zelf staat de militair er trots naast.

We zijn van plan om enkele weken in Chiapas te blijven, en van hieruit met een betrouwbare gids enkele tochten te maken naar Maja ruïnes en oude Spaanse steden. Daarover later meer.

Hits: 2947