Start van de Panama Posse 2018-2019

Hoofdcategorie: ROOT
 
Panama Posse 2018-19

De Panama Posse is een rally die vorig jaar voor het eerst is gevaren. De route gaat van Barra de Navidad, halverwege de Pacific kust van Mexico, tot aan Panama City. Ruim 2200 mijl langs de kust van Midden Amerika. Wij hebben ons daarvoor opgegeven, omdat we dit gebied graag willen verkennen, maar niet zeker weten hoe veilig het is. De initiator van de Posse is Dietmar Petutschnig, een zeiler, die zich voorgenomen heeft om dit gebied goed in kaart te brengen. De digitale zeekaarten waarmee wij al jaren rondvaren, zijn voor dit gebied notoir onbetrouwbaar. Soms zitten ze er zelfs een paar mijl naast, behoorlijk vervelend als je met ondieptes en rotsen te maken hebt. Vorig jaar heeft hij deze route zelf gevaren en iedereen die meedeed (80 boten) heeft gegevens verzameld over veilige ankerplaatsen, lokale weetjes, betrouwbare taxichauffeurs, bezienswaardigheden in het binnenland en noem maar op. Deze informatie staat alle deelnemers van de Panama Posse 2018-2019 ter beschikking en uiteraard voegen wij ook weer informatie aan het bestand toe. Er is wekelijks contact met het leidende zeilschip van dit jaar, sv Seaglub, en Dietmar, wiens boot in Panama ligt, is telefonisch of per e-mail te bereiken in geval van nood. Een prettige back up, vinden wij. Bezoek aan Guatemala wordt afgeraden, omdat dat land niet veilig is en je slechts één plaats drie dagen aan de wal mag gaan, voor welke gunst je 500 dollar moet betalen. De overige landen, El Salvador, Honduras, Nicaragua en Costa Rica, staan wel op het programma. Iedereen bepaalt zijn eigen tempo. Er zijn acht boten van vorig jaar blijven ëhangení in El Salvador, omdat het hen daar zo goed beviel. Die reizen (misschien) dit jaar weer verder. Vertrekpunt van de Posse is in principe Barra de Navidad, maar op het moment van de kick off party, op 29 november, zijn daar maar 20 boten. De rest is of nog noordelijker, of al zuidelijker.

In Barra geeft Dietmar enkele voorlichtingsbijeenkomsten en hij verstrekt ons kaarten van Google Earth, die we in onze digitale kaarten kunnen projecteren, zodat we details hebben van de ankerplaatsen. Ik ben heel blij met zijn hulp, want ik worstelde al een tijdje met deze kaarten. Ik had ze in San Francisco in de marina bij een matige wifi connectie gedownload. Het bestand is zo immens dat dat een nacht duurde en in de tussentijd kan er van alles fout gaan. Wat ook gebeurde. Ondanks goede instructies kreeg ik de kaarten niet operabel. In Barra lukt dat Dietmar (gelukkig) evenmin. Maar als hij de bestanden via een USB stickje in onze navigatie-laptop laadt, is het een eitje, het werkt! Wij zijn een kleine drie weken in Barra de Navidad geweest. De marina daar is één van de sponsoren van de Posse en maakt onderdeel uit van een luxe Resort. Een zeer smaakvol aangelegd geheel met mooie architectuur, prachtige tuinen die pico bello verzorgd worden, heerlijke zwembaden, en zeer vriendelijk en behulpzaam personeel. 

     Barra de Navidad, de Panama Posse gaat van start 

       
Un baguette et deux croissants                                            De pool met bar

Op 3 december vertrekken wij daar. De eerste dagen trekken we op met een Engels schip, Simple Life genaamd. Jammer genoeg beschouwt zij het zeilen niet als de gedroomde invulling van haar dagen en zij gaan voor de feestdagen naar Engeland. In januari vervolgt hij de reis met een vriend. Wij reizen alleen verder, via kleine baaitjes in dagtochten naar Acapulco. Het blijkt dat er in Mexico geen voorzieningen zijn voor dinghyís, de bijboot waarmee je naar de wal gaat als je voor anker ligt. Tot nu toe hebben wij overal ter wereld altijd onze dinghy ergens aan een steiger kunnen vastmaken, maar in de kleine baaitjes hier ontbreekt een dergelijke steiger en moet je de dinghy het strand op zeulen. Dat komt ons in Zihuatanejo duur te staan als ik na een dergelijke exercitie mijn rug behoorlijk voel protesteren en Huib een aanval van hartritmestoornissen krijgt. Omdat we daar dus niet goed aan de wal kunnen komen beëindigen we ons bezoek na twee dagen (jammer, want een leuk plaatsje). Op 13 december komen we in Acapulco aan.

Zihuatanejo, Playa Principal met vissersboten op het strand

 

Hits: 2322