Via gunkholing in de Gulf Islands naar Vancouver en Victoria

Hoofdcategorie: Reisverslagen

Mei-juni 2018

Gunkholing is op je gemak in beschut water rondscharrelen en elke avond op een andere plaats je anker in de gunk (modder) laten zakken. Dat is precies wat we doen als we een rondje maken door de Gulf Islands (Canadees) en de San Juan Islands (Amerikaans). Deze eilandengroepen liggen in het zuidelijke deel van de Strait of Georgia, het water tussen Vancouver Island en het vaste land, ten zuiden van Vancouver. Voor veel zeilers uit de Vancouver, Victoria en Seattle area is dit het enige gebied waar ze komen. Je kunt er eindeloos rondvaren en ankeren, vele zomervakanties lang. Het is er prachtig, rustig en schoon. Het is beschut water, maar omdat er in tegenstelling tot de meer noordelijke gebieden geen hoge bergen zijn, kun je er ook zeilen. Er staat meestal aardig wat wind, noordwest of zuidoost. Als je goed rekening houdt met de getij-stroom kun je leuke dagtochten uitzetten. Bovendien is het er relatief ondiep en bestaat de bodem voornamelijk uit modder en zand. Dat is nog eens wat anders dan de peilloze diepten naast de hoog oprijzende rotsen in Desolation Sound. Veel imposanter, maar voor een zeiler op den duur een beetje frustrerend, al dat gemotor. We zijn blij verrast als we weer eens spinnakers tegenkomen. En wat is er heerlijker dan na het uitgooien van de ankerketting direct een ruk te voelen als je de motor in de achteruit zet. Dat zijn zo de kleine genoegens geweest van onze laatste weken.

Na Jervis Inlet zijn we een paar dagen in Vancouver geweest. We lagen midden in de stad in Fishermen 's Wharf, alles binnen voet- en fietsbereik. De Fishermen's Wharf marina ligt naast Granville Island, een stadswijk met een zeer uitgebreide overdekte markt. Fietsend over de Granville Bridge en langs de oever van False Creek kom je in Stanley Park met het beroemde Vancouver Aquarium. Je kunt er de walvissen en zeeleeuwen (bijna) aanraken.

 
Ingang False Creek, Vancouver BC
Vancouver BC komt in zicht
 
Daar liggen we dan
Onze marina
 
Vancouver, mei 2018

De Canadese steden zijn ruim op gezet en prettig, de gebouwen niet spectaculair. De tuinen zijn vaak prachtig, niet zo stijf als je veelal in de US ziet. De openbare ruimtes zijn goed aangelegd en worden tiptop verzorgd. Op braakliggende stukjes grond worden vaak gemeenschappelijke tuinen aangelegd door buurtbewoners, met bloemen, kruiden en groenten.

 

 

 

 

In Victoria, de hoofdstad van British Columbia, op Vancouver Island, lagen we ook midden in de binnenstad, aan de voet van het beroemde Empress Hotel. Op mijn verjaardag hebben we daar in gepaste stijl (sophisticated smart casual is de dresscode) een high tea genuttigd. Mijn verjaardag wordt op een bijzondere manier opgeluisterd door het wekelijkse zondagochtend optreden van de harbor ferries. Deze grappige bootjes varen af en aan in de haven als openbaar vervoer. Eenmaal per week voeren vijf bootjes een show op, waarbij ze in formatie op klassieke muziek figuren draaien als in een ballet. De muziek schalt daarbij over het water, het is een feestelijk gezicht. Wij zitten eerste rang, de uitvoering is pal voor onze neus. Victoria kent veel Engelse invloeden, je vindt er een overmaat aan pubs en biersoorten. Prachtige oude bakstenen gebouwen.

Madeleine voor het Empress Hotel, Victoria, BC
  
High Tea voor de jarige ...in the Empress

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
...Victoria Harbor Ferry Ballet
                                                                 
                                                                   BC Parliament and other Buildings

 

            

  
Fishermen's Wharf, in Vancouver maar ook in Victoria BC

 

 

 

 

 

 

 

  
Onze lunch
 

 

Floathouses

 

 

De meeste zeilers kijken wel verlangend als we vertellen dat onze volgende bestemming de westkust van Vancouver Island is. Dat is de ruige, onbedorven Pacific coast, waar het water ruw kan zijn en de wind niet altijd je vrind is. Maar meestal blijft het bij een hunkerende blik en wordt toch weer gekozen voor het veilige binnenwater, al dan niet onder het excuus van "vrouw en kinderen". Voor ons is het ook al weer even geleden dat we out in the oceaan waren, wij kijken er naar uit!

 

Hits: 2765